Алеф

Издавач: БЕГЕМОТ

ISBN: 9786084718239

Нема на залиха

Краток опис

Алеф, заедно со Фикции, самиот Борхес го вброил во своите најважни дела. Сите негови подоцнежни раскази, скици или стихови во суштина се варијанта, модификација или воведен нацрт – фабуларен, есеистички или поетски – на мотивите, идеите и симболите содржани во тие две збирки раскази. Како што самиот Борхес напишал: „бројноста на фабулите и метафорите на какви што е способна човечката фантазија е неограничена“. Во расказите понекогаш се појавуваат вистинити ликови и нереални ситуации, а светот претставен таму е како засилен кошмар, наезда на огледални појави, привиденија и нематеријални слики. Алеф? Тоа се фантазии за времето, за вечноста како скаменета сегашност, за човекот како микрокосмос, за симболичното огледало на вселената, за фасцинантниот лавиринт на сништата и бесконечноста.

jorge-luis-borges

Хорхе Луис Борхес

Хорхе Луис Борхес (1899-1986) е аргентински писател. Бил билингвален поради неговата баба со англиско потекло. Научил да чита англиски пред да научи шпански јазик. Живеел во Швајцариј...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил