ArturGolden

Артур Голден

АРТУР ГОЛДЕН е роден во Тенеси,САД. Се образовал на Универзитетот Харвард каде што добил диплома по историја на уметноста со специјализација на јапонската уметност. Во 1980 година се стекнува со диплома по јапонска историја на Универзитетот Колумбија, каде го научил и мандаринскиот јазик. Откако поминал едно лето на Универзитетот во Пекинг, работел во Токио, и по враќањето во САД добил диплома по англиски јазик на Бостонскиот универзитет. Мемоари на една гејша, многу бргу по објавувањето станува национален бестселер, добивајќи високи критики и многу признанија. Светски познатиот режисер Стивен Спилберг според оваа книга го снима својот следен филм.

1 book by this author: