Neil-degrasse-tyson

Нил Деграс Тајсон

Нил Деграс Тајсон (роден 5 октомври 1958) — американски астрофизичар, космолог, автор, и популаризатор на науката. Моментално е директор на планетариумот Хајден при институтот за Земјата и Вселената Роуз и научен соработник во одделот за астрофизика при Американскиот музеј за природна историја. Од 2006 до 2011, бил водител на научната емисија NOVA ScienceNow на PBS и бил чест гостин на The Daily Show, The Colbert Report, и Real Time with Bill Maher. Од 2009, тој го води неделното радио шоу StarTalk. Во 2014, Тајсон бил домаќин на емисијата Cosmos: A Spacetime Odyssey, продолжение на емисијата на Карл Сејган, Cosmos: A Personal Voyage од 1980 година.[2]

1 book by this author: