alessandro-piperno

Алесандро Пиперино

Алесандро Пиперно (1972 –) е роден и живее во Рим. Предава француска книжевност на универзитетот „Тор Вергата“. Првиот негов роман Со најлоши намери, објавен 2005, дожи- веа огромен успех. Во 2010 излезе Прогонство што со Неразделните создава диптих под наслов Пријателскиот оган на спомените, кој во Франција беше финалист за наградата „Медичи“ и „Фемина“ и ја доби „Наградата за најдобрата стран- ска книга“. Неразделните е добитник на награда „Стрега“ во Италија. Пиперно пишува и студии: Пруст антиевреин (2000); Реакционарниот демон. По трагите на Бодлер од Сартр (2007). Последниот објавен роман му е Каде што завршува приказната, 2016.

1 книга од овој автор: