art-spiegelman

Арт Спигелман

Aрт Спигелман (роден 1948 г. во Стокхолм) е американски карикатурист, уредник и стрип автор, најпознат по своите графички романи „Маус“. Работел како ко-уредник на влијателните стрип списанија „Arcade“ и „Raw“. Од 1992 до 2001 година, тој работеше во култното списание „Њујоркер“ (New Yorker) и е автор на неколку значајни насловни страници, кои предизвикаа контроверзи. За десет години му биле објавени 21 насловна страница, а поголемиот број биле одбиени со образложение дека биле „срамни и шокантни“. Првата насловна страница на „Њујоркер“, чијшто автор е Арт Спигелман, излезе на 15 февруари 1993 година.

1 book by this author: