elizabeth-gilbert

Елизабет Гилберт

Елизабет Гилберт (1969) е американски бестселер автор со шведско потекло. Родена е во Вотербери, Конектикат. Дипломирала политички науки на Универзитетот во Њујорк во 1991 година, по што работела како новинарка во Харперс базар, но и како готвачка, шанкерка и келнерка.


Нејзината книга „Јади, моли се, вљуби се“ била 199 недели на првото место на списокот на бестселери во Њујорк тајмс и била продадена во над 6 милиони примероци само во САД. Преведена е на повеќе од триесет јазици. Според книгата е снимен и истоимениот филм со Џулија Робертс, Хавиер Бардем и Џејмс Франко.
Била ТЕД говорник во 2009 и во 2014 година.

2 books by this author: