goran-stefanovski

Горан Стефановски

Горан Стефановски е роден во Битола во 1952. Завршува Филолошки факултет во Скопје, на катедрата зс англиски јазик и книжевност. Студира драматургија на театарската академија на Универзитетот во Белград каде што и магистрира на тема „Сценските напатствија како основа на драматургијата на Семјуел Бекет".

Во текот на животот работи во драмската редакција на Телевизија Скопје, а потоа како асистент на скопскиот Филолошки факултет. Од 1986 година станува професор по драматургија на Факултетот за драмска уметност во Скопје. Од 2004 година е и член на Македонската академија на науките и уметностите.

Драмите на Горан Стефановски имаат нешто заедничко: преку трагедијата на едно семејство, Стефановски ја предава историјата на македонскиот народ, преку сите свои болки и рани, со социјалните неправди, политичките разијдувања, стремежот за подобро утре. Добитник е на наградите „Стале Попов", „11 Октомври", „Стериина награда", „Војдан Чернодрински".

6 books by this author: