henryk-sienkiewicz

Хенрик Шенкевич

Хенрик Адам Александар Пиус Шенкевич (5 мај 1846 – 15 ноември 1916) — полски новинар и романописец, добитник на Нобеловата награда за литература во 1905 година. Бил еден од најпопуларните полски писатели на преминот од XIX кон XX век. Негово најпознато дело е романот „Кво вадис“ (Quo Vadis) од 1895 година, во кој се опишува ширењето на христијанството во Рим, како и палењето на Рим од страна на Нерон, за што ги обвинил христијаните.

1 book by this author: