herman-melville

Херман Мелвил

Херман Мелвил (1 август 1819 – 28 септември 1891) бил американски романописец, писател на раскази, есеист и поет. Тој е најдобро познат по својот роман "Моби Дик" и постхумната новела "Били Бад". Неговите први три книги добија многу внимание (првата „Тајпи“, станала бестселер), но по брзото цутење на неговиот литературен успех подоцна во 1840-тите години, неговата популарност драстично опадна во средината на 1850-тите години и никогаш не се врати во текот на неговиот живот. Кога почина во 1891 година, тој беше речиси целосно заборавен. Но пред „Преродбата на Мелвил“ во раниот 20 век неговото дело доби признание, особено Моби Дик кој беше прогласен за едно од книжевните ремек дела на двете американската и светската литература. Тој е првиот писател чиишто дела се собирани и објавени од библиотеката на Америка

1 book by this author: