ian-mcewan

Јан Мекјуан

ЈАН МЕКЈУАН е англиски писател и сценарист роден во 1948 година во Алдершот. Има објавено две збирки кратки раскази: Прва љубов, Последен обред и Помеѓу чаршафите и десет романи: Бетонска градина, Утехата на странците, Дете во времето, Невиниот, Црни кучиња, Искупуваwе, Сонувач, Истрајна љубов, Амстердам и Сабота. Во своите романи тој прави длабока психолошка анализа на своите карактери и опишува како екстремните ситуации влијаат на обичниот човек. За романот Амстердам во 1998 година ја доби Букеровата награда.

2 books by this author: