iris-murdoch

Ајрис Мердок

Ајрис Мердок (1919-–1999) е британска писателка родена во Ирска. Важи за една од најголемите англиски писатели во на дваесеттиот век. Авторка е на повеќе филозофски и книжевни дела, од кои особено се издвојуваат нејзините романи, за кои ги има добиено најпрестижните и најценетите британски и европски книжевни награди. Нејзиниот прв роман, „Под мрежата“ (1954) се смета за едно од најдобрите книжевни дела напишано на англиски јазик во дваесеттиот век. За романот „Морето, морето“ (1978) ја добива наградата Букер, а за „Црниот принц“ (1973) наградата Џејмс Тејт. Други позначајни дела на Мердок се романите „Песочен замок“, „Пресечена глава“, „Сонот на Бруно“, „Добриот помошник“, „Зелениот витез“. Повеќето од нејзините дела се адаптирани и за театарски изведби.

1 book by this author: