joseph-oneill

Џозеф ОНил

ЏОЗЕФ О’НИЛ е роден во Корк, Ирска, во 1964 година. Пораснал во Холандија каде што учел во француски и британски интернационални училишта, а потоа студирал право на универзитетот Кембриџ. Во 1990 година почнал да работи како адвокат, а слободното време го користел за пишување. „Долна земја“ е негово најпознато прозно дело, за кое во 2009 година му беше доделена наградата ПЕН/Фокнер. Автор е на уште два романа: „Ова ти се вика живот“ и „Ветренца“, како и мемоарите „Крв – темен пат“. Во моментов живее во хотелот „Челзи“ во Њујорк заедно со своето семејство.

1 книга од овој автор: