jules-verne

Жил Верн

Жил Верн е роден на 8 февруари 1828 г. во Нант. Познат е како писател за деца и возрасни, но и како пионер на еден нов жанр – научната фантастика. Меѓу првите автори посветени на овој жанр бил токму Верн, кој за триесетина години творештво објавил дури 64 романи и 10 збирки раскази. Своите романи ги нарекувал les voyages extraorinaires (исклучителни патувања), и меѓу нив, покрај авантуристичките доживувања во егзотичните делови на нашата планета, се наоѓаат и дела чиј заплет е заснован на развојот на одредени технички изуми.

1 book by this author: