julia-voznesenskaya

Јулија Вознесенскаја

Јулија Вознесенскаја (1940-2015) е една од најзначајните руски писателки од втората половина на XX век. Во 1976 година била осудена на четири години егзил за антисоветска пропаганда. Емигрирала во Германија. Во периодот 1996-1999 година живеела во рускиот православен манастир „Леснински“ во Франција. Од 2002 година до својата смрт живеела во Берлин. Во 2003 година во Русија ја добива наградата за најдобар христијански автор на годината, а во 2010 година наградата за најдобар автор за млади.

1 book by this author: