malcolm-gladwell

Малколм Гладвел

Малколм Гладвел (3.09.1963) е автор на пет бестселери на Њујорк тајмс: Пресвртна точка, Проблесок, Натпросечни, Што виде кучето и Давид и Голијат. Тој е водител на подкастот Ревизионистичка историја и е дел од авторите на Њујоркер. Од страна на магазинот Тајм беше прогласен за еден од 100-те највлијателни луѓе, како и еден од врвните глобални мислители од страна на Форин полиси. Претходно бил репортер на Вашингтон пост, каде покривал теми од бизнисот и науката, па работел како шеф на бирото на весникот во Њујорк. Дипломирал на Унивезитетот во Торонто, на колеџот Тринити, и има диплома по историја. Гледвел е роден во Англија, а пораснал во руралниот дел на Онтарио. Живее во Њујорк.

2 books by this author: