mesha-selimovikj

Меша Селимовиќ

Мехмед Меша Селимовиќ (1910–1982) е еден од најпознатите југословенски писатели на сите времиња. Современик на Иво Андриќ и Мирослав Крлежа. На македонската публика ѝ е познат пред сè по романите „Дервишот и смртта“, за кој во 1967 година ја добива престижната НИН-ова награда, и „Тврдина“. Покрај овие две ремек-дела, меѓу другите книги, aвтор е и на романите „Тишини“, кој спаѓа во неговото рано творештво, „Остров“, објавен во 1974 година, и „Круг“, недовршен роман.

2 books by this author: