michelle-obama

Мишел Обама

Мишел Лаван Робинсон Обама (родена на 17 јануари 1964 година) е сопругата на 44-тиот и актуелен претседател на САД, Барак Обама, и е првата афроамериканска прва дама на САД. Израсната е на јужната страна на Чикаго, Обама посетувала предавања на универзитетот Принстон и право на Харвард пред да се врати во Чикаго и да работи во адвокатската фирма Сидли Остин, каде што се сретнала со нејзиниот иден сопруг. Потоа, таа работела како дел од персоналот на градската управа на Чикаго како помошничка на градоначалникот Ричард Дејли М, и за Медицинскиот центар на Универзитетот во Чикаго. Како сопруга на сенаторот, а подоцна и првата дама, таа стана модна икона и пример за жена, и забележлив поборник за сознанието на сиромаштијата и здравата исхрана.

1 book by this author: