miljenko-jergovic

Миљенко Јерговиќ

Миљенко Јерговиќ (1966) е писател роден во Сараево, кој моментално живее во едно село близу до Загреб. Првиот новински текст го објавил во 1983, а дебитирал како писател со книга поезија во 1988 година. Негови дела се преведени на повеќе од 20 јазици. Добитник е на полската награда „Ангелус“ и на наградата за мир „Ерих Марија Ремарк“. Критичарите ја истакнуваат неговата способност да ја претвори секоја тема во приказна без воопшто да ја менува.

2 books by this author: