mira-furlan

Мира Фурлан

Мира Фурлан (1955) е филмска и театарска актерка, родена во Загреб во 1955 година. На 22-годишна возраст дипломирала на Академијата за драмски уметности во Загреб. Стекнува слава со улогата на Кејт во серијата „Вело место“. Ја добила наградата „Златна арена“ за најдобра актерка за улогите во филмовите „Киклоп“ (1983) и „Убавината на пороците“ (1986). Кон крајот на 1991 година, заедно со сопругот, режисерот Горан Гајиќ, емигрира во САД, каде што се истакнува во сериите „Вавилон 5“ и „Изгубени“. Починала во Лос Анџелес во 2021 година.

Авторка е на драмата „Додека смртта не нè раздели“ и на книга со статии што ги објавувала во „Ферал трибјун“ со наслов „Тотална распродажба“.

Автобиографијата „Сакај ме повеќе од сè на светот“ постухмно ја објавува нејзиниот сопруг.

1 book by this author: