miranda-cowley-heller

Миранда Каули Хелер

Миранда Каули Хелер (59) израснала во Њујорк, во семејство на уметници, писатели и уредници. Дедо ѝ е познатиот книжевен критичар Малком Каули. Кога била мала, секое лето семејството го поминувало во камп сличен на оној од нејзиниот прв роман Хартиената палата. Уште како дете знаела дека овој камп ќе остави траен белег во нејзиниот живот. Токму доживувањата и искуствата стекнати во него станале инспирација за нејзиното творештво.

По дипломирањето на Харвард работела како уредник во списанието Космополитен. Потоа извесен период живеела во Италија, каде што пишувала за туристички списанија. Кога се вратила со семејството во Лос Анџелес, почнала да работи во HBO, каде што била одговорна за емитувањето на драмските серии Сопранови, Два метра под земја, Жица, Голема љубов, Дедвуд и други.

Во моментов времето го поминува во Лос Анџелес, Лондон и Кејп Код.

Се одвојува од другите современи автори по својата писателска цел, која не е обична амбиција. Со своето искрено пишување сака на читателите да им даде чувство како да биле на патување и да им постави прашања што се позначајни од самите одговори.

1 book by this author: