nadia-murad

Надија Мурад

Надија Мурад (1993) е активистка за човекови права, која потекнува од језидското село Кочо во Ирак, а сега живее во Германија. Во 2014 година била киднапирана од страна на Исламската Држава и држена како сексуална робинка три месеци. Во 2018 година ја добива Нобеловата награда за мир.

1 book by this author: