napoleon-III-charles-louis-napoleon-bonaparte

Наполеон Трети (Шарл-Луи Наполеон Бонапарт)

Наполеон III (роден на 20 април 1808 во Париз - починал на 9 јануари 1873 во Числхарст) бил француски политичар и државник, кој бил претседател на Втората француска република, а потоа и цар на Французите. Тој бил син на Луј Бонапарт, кој бил најмал брат на Наполеон Бонапарт. По падот на бонапартистичкиот режим во 1815, Наполеон III живеел во прогонство.

0 книги од овој автор.