sally-rooney

Сали Руни

Сали Руни е современа ирска романсиерка, раскажувачка, поетеса и есеистичарка која се смета за една од најценетите автори од генерацијата на милениумците. Досега има објавено три романи, кои наидоа на одлични критики, често се препорачувани во клубовите на читатели низ светот и се преведени на повеќе јазици – „Разговори со пријателите“ (2017), „Нормални луѓе“ (2018) и „Прекрасен свету, каде си“ (2021). Објавува поезија, раскази и есеи во периодиката.

Сали Руни е родена на 20 февруари 1991 година, во Кастелбар, Ирска, каде што живее и денес. Татко ѝ работел во телефонска компанија, а мајка ѝ во дом за култура. За време на студиите живеела во Даблин и стажирала во Њујорк. Студирала англиски јазик на Колеџот „Тринити“ во Даблин. Магистерските студии ги започнала во областа на политиката, но сепак се насочила кон американската литература и дипломирала во 2013 година. Како студент била страстен приврзник на марксизмот, а исто така била позната по своите ораторските вештини. На Европскиот натпревар за говорништво била прогласена за најдобар говорник.

Својот прв роман го напишала на 15 години, но сериозно со пишување започнала да се занимава во 2014 година. Додека се подготвувала за магистерскиот испит, ја пишувала „Разговори со пријателите“ и ја завршила за три месеци. По нејзиното објавување станала и уредник на списанието „Стингиг флај“, во кое како средношколка за првпат објавила две песни.

Со „Нормални луѓе“ во јули 2018 била номинирана за „Мен Букер прајз“, а победила на „Ајриш бук авардс“ и за ирски роман на годината. Ја добила и наградата на „Сандеј тајмс“ за млад писател на годината. Книгата е преведена на повеќе од 46 јазици и е адаптирана во серија во жанрот романтична психолошка драма, во продукција на „Елемент пикчерс“ и „Хулу“.

Добитничка е на наградите „Коста“, „Вотерстоунс“ за книга на годината, била во најтесен избор за наградата „Дилан Томас“ и Женската награда за фикција. Во 2018 била во поширокиот избор за Букеровата награда.

1 book by this author: