yann-martel

Јан Мартел

Јан Мартел е канадски писател, роден во Шпанија, во 1963 година. По завршувањето на студиите по филозофија, патувал низ светот и се занимавал со најразлични попатни работи, а од својата 27 година целосно му се посветува на пишувањето. Автор е на две збирки раскази, како и на романите Јас (1996), Беатриче и Вергилиј (2010) и Животот на Пи, за кој во 2002 година ја доби престижната награда Букер. Животот на Пи достигна статус на бестселер, објавен е во повеќе од 40 земји во светот, а на листата на најпродавани книги на Њујорк тајмс се задржа дури педесет и седум недели. Романот Високите Планини на Португалија е најновото дело на Мартел, објавено во 2016 година.

2 books by this author: