Балкански наративи

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-578-3

Година на издавање: 2018

Димензии: 140/210

На залиха
As low as 207  ден. Regular Price 350  ден.  -143  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Книгата Балкански наративи на Катица Ќулавкова ги демистифицира стереотипите на Балканот низ призма на неговите митски епски културни историски и политички наративи (Црн Бог Црна Арапина Болен Дојчин Лепа Ангелина Одисеј Пенелопа Крале Марко мртвиот брат кој воскреснува).

Критичкото толкување на балканските стеротипи на насилството, варваризмот и верноста, на „бурето барут“, „Пандорината кутија“ и „папокот на светот“, вклучува скептичност, но и визија. Скептичноста се однесува на конзервативните системи на вредности, а визијата – на новите развојни стратегии, интеркултурните.

Балкански наративи го ревидира доминантниот културолошки дискурс за Балканот и ја сугерира потребата од ревизија на актуелните геополитички пристапи спрема Балканот (концептот на балканизација или „раздели па владеј“). Зашто балканскиот хронотоп е клуч за декодирање и решавање на многу социјални и меѓуетнички констелации во современа Европа, онаа која е од другата страна на балканското гето!

 

 

katica-kjulavkova

Катица Ќулавкова

Катица Ќулавкова (поет, есеист, раскажувач, теоретичар) е редовен член на Македонската академија на науките и уметностите и универзитетски професор по теорија и методологија на книжевноста, книжевна...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил