Драми 2

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082305196

На залиха
As low as 400  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Ако Големиот Смок е поблизок до фарсата, со сосема јасна метафора во основната инспирација, ако Сенката е поблиску до гротескна парабола во која има многу навестувања, кодирани значења, луцидни поткажувања и апсурдни ситуации со сериозна трагичарска артикулација, што често се транспонира во иреалното, во фантастичното, тогаш третиот текст, Пуста земја, ја дополнува и ја завршува оваа превртена дантеовска, или дури библиска слика на вкупниот живот на Универзумот „овде“ и Универзумот „отаде животот“. Така трилогијата на Маџунков Вечна игра се заокружува во една иста драма на човековата свест. Во својот интегрален вид таа е роман-дијалог со универзални пораки. Прекршена низ призмата на таканаречената драма на апсурдот, трилогијата на Маџунков постепено, од сцена во сцена, прераснува во сложен вид драмска фантазија, а оттаму во трагична гротеска, при што асоцијацијата на конкретниот провинциски менталитет и конкретното време преминуваат во поширока книжевна метафора.

Во делото на Маџунков овој сон на јунаците за сопственото вчера, за сегашнината и за иднината – е препознатлив коментар со алузија на нашево време и длабоката морална криза низ која пред нашиве очи минат сета наша земја и сите нејзини луѓе. Но и овој впечаток, можеби, треба да се прошири: мешањето и поистоветувањето на животот и сонот, реалното и „задгробното“, потоа онаа животоподобна индивидуализација на главните протагонисти, потчинети на својот словенски фатализам и јаловиот интелект на провинцијалниот дух, заедно со отвореноста кон експериментот на Маџунков – сето тоа оваа обемна трилогија ја ситуира во оној тип книжевни дела што со своето латентно значење ги менуваат, ги поместуваат дотогашните репери на книжевната карта на Македонија.

Томе Арсовски

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил