Остров

Издавач: АНТОЛОГ

ISBN: 9786082434186

Број на страници: 204

Димензии: 13×20

Корица: softcover

Нема на залиха

Краток опис

Куќата е на крајот од ’ртот, во ретката борова шума, на островот. Сосем близу до гробиштата, далеку од малата рибарска населба. Тука, недалеку од морето, блескаво лете, смрачено и сиво зиме, живеат тие двајца, со години, отповеќе многу години, можеа и да заборават сè што било, оти било одамна, ама немаат заборавено, осудени се на сеќавање.

Негови се: мрежата, чамецот, рибите, говорите, тагата и бесот, талкањето по островот.

Нејзини се: готвењето, чистењето, цвеќињата, кокошките, клавирот за кој сонува, трпението и тивкото сеќавање.

Тој ги мрази своите риби, и вели: Утре ќе јадеме кокошка за ручек. Таа е поразумна, вели: Поарно риба.

Ова е прв превод на романот „Остров“ на македонски јазик.

mesha-selimovikj

Меша Селимовиќ

Мехмед Меша Селимовиќ (1910–1982) е еден од најпознатите југословенски писатели на сите времиња. Современик на Иво Андриќ и Мирослав Крлежа. На македонската публика ѝ е познат пред сè по романите „Дерв...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил