Вештица

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-497-7

Година на издавање: 2017

Број на страници: 497

Димензии: 125/195

Корица: softcover

На залиха
As low as 260  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Една девојка од Македонија во седумнаесеттиот век заминува по игра на судбината во Хрватска. Во Хрватска е во ек голем прогон на вештици – жени кои склучиле сексуален пакт со ѓаволот. Во исто време од Италија падре Бенџамин личен пријател на Џордано Бруно доаѓа во Хрватска да учествува во инквизицискиот прогон и судењето на вештиците. И девојката од Македонија е обвинета за пакт со ѓаволот само затоа што не го сака својот сопруг со кој е во договорен брак. И наместо нејзин џелат учениот теолог Падре Бенџамин станува нејзин спасител. Меѓу нив пламнува огнена љубов... Како оган на клада на која горат еретиците... Ќе изгорат ли? Или ќе се родат повторно во дваесеттиот век како писателот кој ја пишува Вештица и една верна читателка која се поистоветува со женскиот лик од неговиот роман?

 

„Но во ова сјајно полифонично дело, во кое разновидноста на наративните техники го изненадува и го радува читателот, потсетувањето на вештици и магии постојано е проследено и збогатено со приказни кои се сместени во современиот живот, така што Вештица станува голем роман за Европа. За минатото и сегашноста на Европа. Но, доволно е. Не сакам да го раскажувам овој роман што не може да се раскаже. Ве молам да го прочитате. Со љубовта која ја заслужува.“ Милан Кундера

„Венко Андоновски во романот Вештица ги урива сите стереотипи. Неговиот јазик и по својата синтакса и по својата сензибилност има една благородна мелодика и промислена сигурност. Тој е супериорен мајстор да ги вработи сите зборови и на сите да им даде еднакви, речиси рамносилни задачи и значења. (...) По завршувањето на некои мои книги, многупати сум останувал рамнодушен, мислејќи дека некој друг ги напишал. За романот Вештица, пак, многу повеќе се радував отколку јас да сум го напишал...“  Петре М. Андреевски

 

 

 

venko-andonovski

Венко Андоновски

Венкo Андоновски (1964, Куманово) е прозаист, драматург, критичар. Професор по книжевност на Филолошкиот факултет во Скопје. Еден од најчитаните македонски автори во последнава деценија. Романот Пап...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил