Нема, и нека не ни има

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-5981

Година на издавање: 2019

Димензии: 140/210

На залиха
As low as 150  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Нема и нека не ни има ја разоткрива секојдневната драма на сложените семејни и човечки врски во кои единката треба да се снајде и да преживее. Преку личните приказни Едина Сворен со богата палета го портретира и современото унгарско општество носејќи го читателот на прошетка низ секојдневниот живот на Будимпешта градот кој ги обединува приказните во книгата. Малите ликови како да се изгубени во лавиринтите на големиот безличен град. Нивните навидум незначајни приказни создадени под товарот на апсурдот ја носат во себе самоиронијата на преживеаните. Спонтано раскажани и полни со ноншалантен хумор детално откривајќи ни ја мапата на меѓучовечките односи тие истовремено умеат и да заболат.

Сите приказни во книгата се фокусираат на семејството – централната сцена која обезбедува модел за нашите животи, без разлика дали се бориме на таа сцена или само набљудуваме отстрана. Тоа им дава на приказните богата атмосфера во која секојдневниот реализам е успешно комбиниран со иронијата и апсурдноста, без да ги претвори ликовите и ситуациите во стереотипи, туку давајќи им сложеност и нудејќи длабока анализа на емоциите и размислувањата на современиот Европеец.

Нема, и нека не ни има ја доби Наградата за литература на Европската Унија во 2015 година.

edina-svoren

Едина Сворен

Едина Сворен е родена во 1974 година, во Будимпешта. Учела во Средното музичко училиште „Бела Барток“, а потоа студирала на Музичката академија „Франц Лист“. Во 2010 година ја објавила својата прва ...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил