Менон

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082305004

Година на издавање: 2017

Нема на залиха

Краток опис

Според многу истражувачи на Платон „Менон“ се смета за увод во Платоновото учење и клучно за неговото филозофско созревање. Тоа е етички дијалог во сократовски манир, што се стреми да ја дефинира општата доблест, наспроти конкретните доблести како што се правдината или умерноста.

Што е доблеста и кој е нејзиниот извор? Дали е нешто што може да се научи или е просто карактерна црта што некои луѓе ја имаат од раѓање? Во текот на дијалогот се разгледуваат и двете мненија, но и двете не се целосно издржани. Бидејќи знаењето е сеќавање на нешто што е научено во минат живот – оти душата е вечна и знае сè – сфаќаме дека доблеста не е вродена и не се учи, туку е дар од Бога. Впрочем, знаењето е највозвишената човечка доблест, а доблесното дејствување е патот до исполнет живот.

Ова е првиот македонски превод на Платоновиот „Менон“, што само по семе претставува важно достигнување кое го доближува изворниот текст и до акедемската заедница и до широката читателска публика.

plato

Платон

Plato was an Athenian philosopher during the Classical period in Ancient Greece, founder of the Platonist school of thought, and the Academy, the first institution of higher learning in the Western wor...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил