Сеќавања, соништа, мисли

Издавач: КСЦ

ISBN: 9786084850670

Број на страници: 508

Корица: softcover

Нема на залиха

Краток опис

Ова автобиографско дело на Јунг е различно од најголемиот број дела од овој жанр.

Додека стандардната автобиографија пишува за постапките, делата, успесите и (поретко) неуспесите на авторот, при што внатрешниот живот на авторот, неговиот карактер, емоциите и неговата личност ги има сосема малку или ни толку, книгата „Сеќавања, соништа, мисли“ е книга од чии страници изнурнува, се обликува, пред наши очи се укажува ликот на самиот автор. Ова е книга за самоосвестувањето и себеистражувањето, за големото внатрешно будење, книга за спиритуалното и интелектуалното себеоткривање на К. Г. Јунг! Опишувањето на неговите визии, соништа, фантазиите и насетувањата, кои и самиот тој ги држел потиснати до пред самиот крај на животот, а кои сега ги смета за своето „најголемо богатство“, се вредни патокази што Јунг внимателно ги следи на патот кон средбата со сопствената личност.

Притоа, ова патување не е ексцентрично изолирано искуство на осамениот поединец, кое нема никаква вредност за другите, колку, инаку, и да е драгоцено за оној што го изодел патот до себе; не, вредноста на ова искуство не е само огромна, туку е универзална! Ова интроспективно патување има епохално значење како призма низ која се обликуваат колективната душа и архетипските матрици на секој човек и на целото човештво!

carl-gustav-jung

Карл Густав Јунг

Карл Густав Јунг (1875 – 1961) е една од најзначајните фигури во областа на современата психологија и психијатрија, основач на аналитичката психологија. Неговите концепти, освен во медицината, имаат...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил