Прекрасен нов свет

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082231020

Корица: softcover

На залиха
As low as 300  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Една книга за иднината може да нè заинтересира единствено со тоа колку е веројатно да се остварат нејзините пророштва. A Хаксли во своето животно ремек-дело добро предвидел дека укинувањето на духовните науки и вредности за сметка на материјалните ќе го смени животот од корен. Дали ни се заканува свет составен од бесчувствени луѓе кои личат на машини и се грижат само за социјалната стабилност и опстанокот? Во футуристичкиот свет на Хаксли луѓето се создаваат во лаборатории, секој со однапред предодредена функција и класа. А изолирано од нив живеат нормалните, преостанатите дивјаци. Кога прекрасните нови луѓе ќе дојдат во допир со еден дивјак, започнува вистинското соочување со стварноста. Дистописката визија на Хаксли нè соочува со заканите пред кои е исправено човештвото, со надеж дека ќе нè освести пред нивната можна опасност.

aldous-huxley

Олдус Хаксли

Олдус Хаксли (1894-1963) е еден од најпознатите англиски писатели, прочуен по дистопискиот роман „Прекрасен нов свет“ што денес е едно од најчитаните научнофантастични дистописки дела. Препознатлив ...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил