Политика на колачиња (Cookies)


1. Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб-страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб-страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом ќе го затворите интернет-пребарувачот. Колачињата се користат за повеќе цели, на пример, за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да Ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и да се прикаже нејзината навигациска историја.

2. Зошто користиме „колачиња“?

Интернет-страницата www.kniga.mk користи колачиња заради следното: • за техничко функционирање на веб-страницата • за да се зачуваат одредени кориснички нагодувања за поедноставување на интеракцијата со одделни делови на страницата • за да се запомни вашиот избор, дали се согласувате (или не) со користењето колачиња (cookies) на оваа веб-страница. Кога ја посетувате интернет-страницата www.kniga.mk, можат да бидат зачувани некои податоци од Вашето пребарување, како на пример, IP-адресата, која содржина од веб-страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб-страница сте биле пренасочени кон оваа веб-страница, да се собираат стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите. Сето тоа се врши на таков начин што никој не може да биде идентификуван, односно не постои можност да се открие идентитетот на лицата кои ја посетиле веб-страницата. Интернет-пребарувачот на посетителот на страницата може да биде нагоден да ги одбива колачињата, односно да предупредува за нивното појавување, и тие во секој момент можат да бидат избришани од уредот на посетителот. Колачињата се потребни за правилно функционирање на интернет-страницата во некои случаи.

3. Каков вид колачиња користиме?

За нашата веб-страница користиме услуга на трета страна, Google Analytics, за да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин да не може некој да биде идентификуван, ниту пак е овозможено Гугл да го открие идентитетот на лицата кои ја посетиле нашата веб-страница. Користиме постојани колачиња кои го паметат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

4. Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата?

Информациите поврзани со колачињата не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња не е неопходно за работа на веб-страницата, но тие би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате, можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа, некои карактеристики на оваа веб-страница можеби нема да работат правилно. Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги нагодите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите тоа, можеби ќе има потреба рачно да ги приспособувате преференциите секојпат кога ја посетувате веб-страницата, а исто така можно е да не Ви се достапни некои услуги и да имате намалена функционалност.

Општи информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на kniga.mk којашто објаснува што прави kniga.mk со собраните информации од нашите корисници. За повеќе информации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за информираност при евентуални промени.