Децата на Херакле

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082307657

Година на издавање: 2021

Број на страници: 84

Димензии: 125/195

Корица: softcover

На залиха
As low as 250  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Правдата е секогаш посилна од силата.

Децата на Херакле биле прогонувани од вечниот непријател на нивниот татко, истиот оној Евристеј кој го праќал Херакле на опасни задачи. Плашејќи се дека поради тоа може да му се одмаздат од името на својот татко, тој решил да ги убие. Иако во првиот обид успеале да му избегаат, тие не можеле да најдат мирно засолниште, зашто Евристеј постојано бил на чекор зад нив.

Базирана врз овој мит, драмата „Децата на Херакле“ на еден од најзначајните грчки трагичари, Еврипид, е трагедија чија морална сила досега многу подалеку од времето во кое е напишана. Освен придонесот што го има врз светската книжевност, оваа драма е и лекција за стравот и личниот интерес како силни мотиви за човечкото однесување.

Индивидуалната самопожртвуваност за спас на заедницата, власта врз немоќните и нивната обврзаност да се однесуваат послушно, како и другите вредносни димензии што се опфатени врз основа на митологијата и фантастичното, дури и денес сè уште се во рамките на моралните закони кои засекогаш треба да важат во човековата свест.

euripides

Еврипид

Еврипид, (околу 480 п.н.е.–406 п.н.е.) бил последниот од големата „тројка“ драматурзи-трагичари на античка Атина, заедно со Есхил и Софокле.

Еврипид се смета за еден од најзначајните поети н...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил