Патот

Издавач: ПАБЛИШЕР

ISBN: 978-608-4569-73-2

Година на издавање: 2018

Број на страници: 87

Димензии: 125/195

Корица: softcover

На залиха
As low as 200  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Тивки непретенциозни одмерени а длабоко прочувствувани и автентични – такви се стиховите на Виолета Танчева-Златева. Се концентрираат околу поливалентната метафора на патот а се разгрануваат во неколку насоки: по патот кон себе кон другиот и кон љубовта и сите заедно „чекорат“ по патот на поезијата зашто таа е „судена во дамарите запишана“. Овие стихови се никнати од еден конкретен животен микрокосмос со мирис на перуники од Бориево со топлина на најубавото ќебе од чеизот префрлено врз бездомникот на клупата пред зградата во една скопска населба со заводливост на приказните на квасецот солта и водата натопени со капките меланхолија што како од свеќа се цедат... Мудроносни а детски љубопитни; набиени со емоции но никогаш патетични; соочени со тегобноста на постоењето и „лепливото тесто на ништожноста“ но витално потпрени врз „најверниот пријател – животот“...

Стиховите на Танчева-Златева се во духот на македонската блажеконескиевска традиција на песни-цреши откинати од дрвото на животот, обликувани со изострено чувство за строгост, прочистеност на изразот и јазична перфекција.   

Соња Стојменска-Елзесер

violeta-tancheva-zlateva

Виолета Танчева–Златева

Виолета Танчева-Златева е поетеса, раскажувач, есеист, лектор. Родена е на 25 април 1968 г., во с. Бориево, Струмица. Дипломирала на Филолошкиот факултет во Скопје, на групата Југословенска книжевно...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил