Алгоритмеа

Издавач: КСЦ

ISBN: 9786084979036

Број на страници: 88

Корица: softcover

На залиха
As low as 200  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Сигурно сакате да дознаете како изгледа првата поема напишана од компјутерска програма, базирана врз стилот на Стефан Марковски!

Фактот дека Марковски го фингира „фактот“ од корицата на книгата, ја прави „Алгоритмеа“ постмодернистичка игра со технолошко-дигиталната реалност на духот, во која поетот и поезијата трагаат по својата смисла.

Или, како што вели Евтим Клетников во поговорот кон делото: „Поемата на Марковски е навистина извонредно податлива за филозофски спекулации за судбината на човекот во денешната екстратехнолошка ера и царство на дигиталните богови. Факт што ја имплицира истовремено и темата за улогата и судбината и на поетот и поезијата во тоа време“. Поемата „напишана“ од програмскиот јазик Аполон СМ-165.ехе, со илустрации од Вангел Срнаков.

stefan-markovski

Стефан Марковски

Стефан Марковски (роден во Гевгелија, 01.12.1990) е современ македонски писател. Дипломирал на Катедрата за општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, а потоа и на Фил...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил