Јаничари

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082307282

Година на издавање: 2020

На залиха
As low as 450  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

И во својот најнов роман Јаничари од Балканската сага, која француската книжевна критика ја вбројува во редот на големите европски романи, Луан Старова третира една трајно актуелна проблематика потпирајќи се врз силната ерудиција и романескната драматургија што ја носат двајцата главни ликови. Тие се понесени од идејата вистински толкувајќи го јаничарството во сите појавни облици и во различни времиња, да придонесат за спасување на своите потомци, кои остануваат чувари на идентитетот на својот народ, чувари на човештвото...

Романот Јаничари е дваесеттата книга од големиот проект на Луан Старова наречен Балканска сага. Сите овие томови се, всушност, една приказна за балканската стварност, видена и раскажана преку едно бегалско семејство... Авторот, по широко проучување на јаничарскиот феномен, испишува една обемна, импресивна книга, сугерирајќи дека јаничарство може да се смета за клуч за разбирање на балканската судбина.

Димитар Башевски

Двата главни лика, Таткото и Климент Камилски, во нивната декултуризација/рекултуризација, ја пренесуваат својата визија и на Сталин, Грузиецот, првин внесен во монашкиот ред, кој станува „главниот јаничар“ на Советската Империја.

Едгар Морен

luan-starova

Луан Старова

Луан Старова во книжевноста се пројавува во својата дваесетта година. Пишува на македонски, албански и француски јазик. Во 1974 г. магистрирал и докторирал на Универзитетот во Загреб, а специјализир...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил