Цариградски емигрант

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082306667

Година на издавање: 2019

На залиха
As low as 250  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

„Емиграцијата се открива во сите свои протибречности и  величественост – како мака и како спац, како сакана и како возбуда, како стигма и како привилегија, за да се кристализира коечно во неспоредливо чувство на метафизичкиот копнеж (...)

Токму во таа и таквата  метафизика на емиграцијата,  емигрантскиот копнеж трепери, проблеснува и добива конкретни контури во романот Цариградски емигрант. Со тоа Луан Старова се промовира како еден од најдобрите познавачи и толкувачи на феноменот на емиграцијата како универзална состојба на човечкиот дух.“

Ферид Мухиќ


Со својот најнов наслов, осумнаесетти по ред, Луан Старова на посебен начин ја збогатува својата Балканска сага, чии дела се преведени на дваесетина јазици и од француската книжевна критика се вбројуваат во големите европски романи. И во Цариградски емигрант авторот продолжува да ја следи и толкува емигранската сага на своето семејство, која трае до крајот на XIX век практично до денешни дни...

За богатото дело на Старова пишувале Едгар Море, Морис Дрион, Ален Боске, Василис Василикос, Предраг Матвејевиќ и други. За својата Балканска сага Луан Старова е добитник на повеќе домашни и странски книжевни признанија.

luan-starova

Луан Старова

Луан Старова во книжевноста се пројавува во својата дваесетта година. Пишува на македонски, албански и француски јазик. Во 1974 г. магистрирал и докторирал на Универзитетот во Загреб, а специјализир...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил