Есеи 1

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082305882

На залиха
As low as 130  ден. Regular Price 250  ден.  -120  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Оваа книга содржи две базични монографски студии посветени на двајца генијални мајстори на раскажувањето, Антон Павлович Чехов и Марко Цепенков. Во случајот на Чехов тајната на светот, тајната на постоењето, тајната на т.н. мал човек и мал свет откриена е како тајна на најголемиот човек и на најголемиот свет токму во тајната на раскажувањето. Со тоа Маџунков сака да рече дека тајната на светот се крие во тајната на неговото раскажување, но и обратно.

Во случајот на Марко Цепенков, во студијата „Штркот единак и неговото јато“, презентирана е истата идеја и истата теза формулирана во лапидарните зборови на Маџунков што трајно, на наша голема гордост, ќе останат запаметени – дека прилепскиот терзија, пишувајќи го „Силјан Штркот“, ја напишал најубавата народна приказна во светската литература.

Георги Старделов

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил