Кон другата земја

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-304-8

Година на издавање: 2015

Димензии: 120/200

На залиха
As low as 400  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Маџунков создава роман-историска фреска клучен за нас и таков досега несоздаден; роман во кој се резимира историското ходочастие на Македонија еве повеќе од два и пол милениуми опстојување на балканските простори. Напишан во поетиката на енциклопедискиот реализам како органско проникнување на реалното и имагинативното на белетристичкиот и есеистичкиот дискурс на поезијата и хуморот Кон другата земја е прв македонски енциклопедиски роман и затоа еден меѓу неколкуте од најстварните и највистинитите што сме ги создале и тоа во целост: и во историска и во духовна и во естетска смисла.
Овој роман естетски блика не само од една ретка речиси ингениозна дарба – толку нè привлекува со својата убавина со својата уметничка и естетска сугестивност – туку и од една речиси фрапантна ерудиција која нè обзема токму со својата филозофска сеопфатност и длабочина.
Посебна речиси волшебна приказна на овој извонреден и голем роман е неговиот јазик. Маџунков навлегува во неговите темни и недокосливи исконски длабочини. Во тој јазик низ неговите вени и жили како да тече крвта на народот. Затоа македонскиот јазик е кај него толку пагански слободен и подмладен.

Митко Маџунков во својот исклучителен роман плови со радарска точност низ столетијата и епохите откривајќи ја историската егзистенција на овој народ и осмислувајќи ги сите оние судбински нешта што ја прават оваа земја таква каква што е, кревајќи ја од приземноста кон небесата, од ништожноста кон ѕвездите.
Георги Старделов

 

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил