Кула на ридот

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-226-3

Година на издавање: 2014

Димензии: 120Х200

На залиха
As low as 500  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Симболично богато со слоеви сложено и загадочно пред нас е дело што во иднина несомнено ќе биде читано и толку- вано на разни начини и што со време ќе добива во смисла и значења. - Влада Урошевиќ


Со овој роман Маџунков суверено ја брани репутацијата што веќе ја стекна во книжевната јавност. Тој владее со јазикот и нарацијата, приврзаник е на префинета стилис- тика, прецизна дескрипција и култивирана, на моменти орнаментално брилијантна синтакса. Тоа е писател од култура во најширокото значење на зборот. - Сава Пенчиќ

Основната вредност на овој роман и е во тоа што конкре- тниот живот на Ридот се укажува и како основен симбол на романот. - Марко Недиќ

Романот претставува амбициозно заснована и успешно реализирана парабола за историската судбина на балкан- ските народи, а пред сè на македонскиот народ. - Чедомор Мирковиќ

A major work of mounting tension beautifully imagined and crafted. Its brilliance of style makes it the best book ever written in Macedonian. It is a masterpiece of world magic realism. - Dragi Mihajlovski

 

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил