Лавр

Издавач: АНТОЛОГ

ISBN: 9786082430034

На залиха
As low as 330  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Роман за Бога, верата, времето и за тоа дека времето не постои, дека сè е едно и сè е поврзано со остатокот, книга за љубовта и за жртвувањето. Андреј Рубљов е во стилот на „Името на ружата“ во оваа длабока приказна, спектакуларно книжевно остварување. Специјалистот по средновековна историја, Евгениј Водолазкин, пишува на вечни теми како љубов, вера, саможртва и загуба, со огромна сила и со енергија на маестрален раскажувач.

„Лавр“ е напишана во форма на биографија. Се случува во доцниот петнаесетти век во село каде што еден исцелител е немоќен да ѝ помогне на саканата, гледајќи ја како умира при породувањето, уште невенчани и непричестена. Очајниот маж се впушта во исцрпувачко патување во потрага по искупување. На ова тешко патување во сиромаштија им служи на луѓето. На патувањето со кое ги надминува времињата и државите, јунакот минува длабока и болна лична преобразба. Расфрлан во времето и во просторот, романот ја спојува темелно проучената историја со фантазијата на постмодерната вселена.

Романот „Лавр“ е добитник на престижната руска награда „Големата книга“ во 2013 година.

eugene-vodolazkin

Евгениј Водолазкин

Евгениj Водолазкин е современ писател роден 1964 година во Киев. Специјалист е по староруска литература. Како реномиран научник ја истражува Древна Русија. Со првиот роман молскавично...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил