Македонски волнени времиња

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-509-7

Година на издавање: 2018

Димензии: 140/205

На залиха
As low as 350  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Македонски волнени времиња е збирка интервјуа што Катица Ќулавкова ги има давано за многу весници списанија портали и други медиуми од 1992 до 2017 година.

Книгава е куса, разговорна, културна, политичка и емотивна историја на самостојна Република Македонија. Таа е сведоштво за една скептична свест по однос на причините и методите на евизиите на идентитетот на современата македонска држава. Kнигава ја разобличува македонската колективна траума обележана со систематско лишување од радоста на слободното живеење.

Можеби историјата ја пишуваат победниците, но ја менуваат големите идеи за слободата.

Хуманизацијата е отворен, а не завршен процес.

Личниот и колективниот идентитет  не се паралелни светови, напротив.

Депресијата стана начин на живеење во Македонија.

Оспорувањето е македонска константа.

Штом се релативизира еден идентитет, треба да се очекува негова негација.

 

 

katica-kjulavkova

Катица Ќулавкова

Катица Ќулавкова (поет, есеист, раскажувач, теоретичар) е редовен член на Македонската академија на науките и уметностите и универзитетски професор по теорија и методологија на книжевноста, книжевна...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил