Мистикот Јунг

Издавач: АНТОЛОГ

ISBN: 9786082435091

Број на страници: 288

Димензии: 13х20

Корица: softcover

Нема на залиха

Краток опис

Оваа нова биографија на Карл Густав Јунг ја пополнува празнината во нашето сфаќање и разбирање на основоположникот на психијатријата, преку фокусот на окултната и мистична димензија на неговиот живот и дело, аспект што сè досега беше многу погрешно толкуван.

Јунг е легендарниот швајцарски психијатар и психоаналитичар, кој ја основал аналитичката психологија, познат по иновативните концепти како што се: колективното несвесно, теоријата за архетиповите и синхроницитетот. Поради неговата важност, честопати се одбегнуваше да се спомене каква било експлицитна поврзаност со мистицизмот или со окултното. Сепак, Јунг живеел живот богат со паранормални искуства – дебатирал со Зигмунд Фројд околу постоењето на полтергејстите, учествувал во сеанси, вклучувал астрологија во својата терапевтска работа, раскажувал за сопственото доживување и допир со смртта, а соработувал и соосновачот на парапсихологијата, Џ. Б. Рајн. Токму овие искуства – минорно спомнати во другите биографии или критички студии и честопати користени за да се оспорат Јунг и неговата философија – го обликуваат јадрото на оваа значајна нова биографија.

Гери Лакман на ваков начин го затвора кругот: им пристапува на животот и делото на Јунг од гледна точка на западната езотерична традиција и го сместува во контекст на другите главни езотерични мислители како Рудолф Штајнер, Г. И. Гурџиев и Емануел Сведенборг. Во таа смисла, оваа нова биографија е во корелација со сензибилитетот на читателите што со право го доживуваат Јунг како зачетник на денешната современа метафизичка култура.

gary-lachman

Гери Лакман

Гери Лакман е автор на 21 книга на теми што се протегаат од еволуцијата на свесноста до самоубиства на книжевници, популарната култура и историјата на окултното. Има објавено мемоари за рокенрол-сцен...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил