Пат за рајот

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-502-8

Година на издавање: 2017

Димензии: 125x195

На залиха
As low as 280  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Пат за рајот е необично книжевно дело составено од десет раскази и три драми. Во расказите Драги Михајловски ја продолжува својата потрага по идеалното место за живеење по некоја своја автентична утопија. Истовремено ја развива сопствената основна линија на сликање и портретирање на стремежот од обичните луѓе кон необичното светото недостижното. Овој однапред очекуван неуспех се должи на ограниченоста на човекот како смртно битие кое нема што да бара во вонземското возвишеното боговското. Но овде како и во претходните раскази и романи на Михајловски овој таканаречен пат за рајот (и рајот како и царството небесно се всушност еден вид негативна утопија или дистопија односно места кон кои само се стремиме а фактички најаве не постојат!) е кажан појасно без многу метафори и други споредбени стилски бравури.

Трите драми (Швајцарија, Носко и Трите самовили) се, всушност, драматизации на еден роман од авторот и на две бајки – волшебни приказни од Марко Цепенков и од германскиот автор Вилхем Хојф.

dragi-mihajlovski

Драги Михајловски

Драги Михајловски (1951), Битола, Македонија. Дипломирал англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Магистрирал на Филолошкиот факултет („Книжевниот лик на Скенде...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил