Пиреј

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786084577010

Година на издавање: 2010

Број на страници: 252

Димензии: 140X205

Корица: hardcover

На залиха
As low as 240  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Пиреј е троскотна трева а некои ја викаат и Коштрева. Ама ти колку сакаш кошкај ја корни ја куби ја таа пак не умира. Само малку да се допре до земјата и пак ќе се фати ќе оживи ќе потера. Ништо не ја ништи таа трева.

Романот Пиреј е култна книга во македонската книжевност. Уште со неговата прва објава во 1980 година, критичарите во своите оценки го нарекоа роман-меѓник во македонската белетристика. И набргу стана една од најчитаните книги, безмалку прифатена како еден вид македонска библија во која, секој на свој начин, ја препознава колективната голгота од нашето историско паметење. Со својата едноставна раскажувачка рецепција и широкиот радиус на богато јазичко зрачење, со многуслојните содржини од човечки судбини и настани, Пиреј речиси веднаш и подеднакво им стана близок на сите. Незгаснатиот интерес на читателската публика за овој роман е показ за неговото неогранично време на траење.

petre-m-andreevski

Петре М. Андреевски

Петре М. АНДРЕЕВСКИ (1934 – 2006) е поет, раскажувач, драмски писател и есеист. Роден е во Слоештица, Демир Хисар. Гимназија завршил во Битола, а студирал на Филозофскиот факултет во Скопје (на Груп...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил