Приказна за трите града

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082307022

Година на издавање: 2020

На залиха
As low as 250  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Маџунков, Митко (Струмица, 19 III 1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белград.

Работниот век го поминал главно во Библиотеката на градот Белград. Некои книги му се објавени првобитно нa српски јазик. Добитник е на повеќе книжевни награди и признанија: Исидора Секулиќ, Рациново признание, Војдан Чернодрински, Роман на годината на Детска радост, Книга на годината на Македонската книжевна фондација, Роман на годината на Утрински весник; добитник е на Државната награда 11 Октомври, на Наградата за животно дело „Војдан Чернодрински“, а двапати ја има добиено и годишната награда на град Струмица.

Се занимавал со преведување, а и самиот е преведуван на повеќе јазици. Застапен е во домашни и странски антологии. Во 2006 година се врати од Белград да живее во Македонија. Член е на МАНУ.

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил