Птиците од ланските гнезда

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082301143

Година на издавање: 2013

Димензии: 120X200

На залиха
As low as 500  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Романот на Маџунков е монументално книжевно остварување, кое опфаќа случувања од само еден единствен ден (недела), распоредени во 19 одделни поглавја, во кои среќаваме галерија впечатливи, машки и женски ликови, сместени во уметничкиот време-простор на еден, пластично насликан балкански град – Белград. Голем број од овие ликови се (речиси, донкихотски) упатени или поврзани со книгите (или, Библиотката, како нивен, легитимен Дом) – но, ниту еден од нив, нималку не е книшки (безживотен, стерилен) човек. Напротив! Секој(а) од нив, на себе-својствен, егзистенцијално обусловен начин, се соочува и се носи со сопствената обездоменост, или, подобро кажано, фрленост во една вознемирувачка, турбулентна низа епоха, на сурови промени и предизвици, се вели во образложението.

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил