Скршнувања

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082306926

Година на издавање: 2020

На залиха
As low as 300  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

СКРШНУВАЊА

(Македонски хроники 2017 – 2020, француско-македонско издание)

Оваа книга е збирка хроники објавени во списанијата Космо, Економија и бизнис и Портрет,  за кои Емануел Рембер, директор на Францускиот институт во Скопје, секој месец пишува текстови.

Опсегот на  теми што ги опфаќа Рембер е широк, а ги вклучува Охрид, Пелистер, Париз, Лондон, Ливерпул. Авторот оди на гости кај писатели, им пишува писма на своите деца, навечер длабоко размислува, преку ден кратко медитира, ужива во виното и запознава еден месар во Крушево.

И додека во својата последна книга Во Лотарингија Рембер раскажува за патувањето по стапките на еден белгиски писател, Скршнувања е огледало на новите патешествија во Северна Македонија.

Емануел Рембер го интересира апсолутно сè. Пишувањето и љубопитноста постојано го следат во животот, особено кога, обесхрабрен од модерните текови, ќе се најде седнат на некоја карпа со сино пенкало и бел лист во раката.

 

DÉTOURS

(Chroniques macédoniennes 2017-2020, édition bilingue)

Ce livre est un recueil de chroniques publiées dans Cosmo, Business & Economie et Portret, où Emmanuel Rimbert, Directeur de l’Institut français de Skopje, tient chaque mois son bloc-notes.

La géographie d’Emmanuel Rimbert est vaste. Elle couvre Ohrid, les lacs du Pelisiter, Paris, Londres, Liverpool. Il y a les visites chez des auteurs et les lettres à ses enfants, les réflexions d’un soir et les petites méditations d’un jour, mais aussi les goûts d’un vin et la rencontre d’un boucher à Krushevo.

Alors que son dernier livre Pirotte où le pays du hasard raconte son voyage sur les traces d’un écrivain Belge, Détours est un miroir le long d’autres chemins en Macédoine du Nord.

Tout intéresse Emmanuel Rimbert. Ecriture et curiosité sont ses deux lignes de vie, même quand la modernité l’effraie et qu’il se retrouve assis sur un rocher avec un stylo bleu et une feuille blanche à la main.

emmanuel-rimbert

Емануел Рембер

Емануел Рембер - на јавноста познат како дипломат, советник за култура и соработка во Амбасадата на Франција и веќе речиси три години, директор на Францускиот институт во Скопје.

Но, освен т...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил