Богородичната црква во Париз

Издавач: КСЦ

ISBN: 9786084780779

Нема на залиха

Краток опис

Богородичната црква во Париз е еден од најдобрите историски романи во светската литература. Во основа, тој е вперен против монархијата, католицизмот, варварското правосудство и против смртната казна. Во овој  роман Иго  ги презентира  своите сфаќања за доброто и за злото, за љубовта и за омразата, за убавото и за грдото. Преку судбината на незаборавните ликови на Есмералда и на Квазимодо, авторот укажува на убавината на човечката душа, потенцирајќи ја естетската теза дека суштината е позначајна од надворешната форма, што претставува голема новина во светската литература

victor-hugo

Виктор Иго

Виктор Иго (1802-1885) до денес е еден од најпопуларните француски писатели, без кој речиси е невозможно да се замисли француската култура. Овој џин на светската литература го предводел движењето на...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил